Páraelszívó beépítése- szakemberrel vagy anélkül?

Páraelszívó beépítése- szakemberrel vagy anélkül?
Háztartási eszközök beszerelésénél, egyszerűbb berendezések megjavításánál gyakran előfordul...

Háztartási eszközök beszerelésénél, kisebb építési munkáknál, egyszerűbb berendezések megjavításánál gyakran előfordul, hogy a lakástulajdonos szakszerű segítség igénybevétele nélkül, saját maga végzi ezeket, mivel úgy gondolja, ez még neki is megy. Ez általában idő és pénz kérdése szokott lenni: egy profi szakemberre akár több hetet kell várni, a munka végeztével pedig borsos összeget kell adni nekik. Ha hobbibarkácsolók vagyunk, akkor bizonyos berendezéseknél valóban célszerű, ha mi magunk kivitelezzük a munkálatokat. De mi a helyzet a páraelszívóval? Megoldható szakember nélkül is, vagy nem tanácsos egyedül nekilátni?

 

Miért fontos, hogy jól legyen behelyezve?

 

Mint minden más háztartási berendezésnél, a páraelszívónál is kiemelten fontos, hogy megfelelően legyen felhelyezve. 

Mi történik, ha nem megfelelően van elhelyezve a készülék?

  • Romlik a berendezés várható élettartama
  • Csökken a páraelszívó hatákonysága
  • Kényelmetlen, hiszen a rosszul elhelyezett készülék útban lehet a tűzhely használata során
  • Ha rosszul van elhelyezve, akár a zajszint is magasabb lehet
  • Szakszerűtlen behelyezés esetén gyakrabban történhet meghibásodás, tűzeset

Bár egy profi szakember óradíja elsőre magasnak tűnhet, de ha kiszámolod, hogy házilag történő szerelés esetén, az esetleges hibalehetőségek miatt mennyit kellene ráköltened a páraelszívóra, akkor lehetséges, hogy Te is elgondolkozol, megéri-e....

 

Mikor kérd szakember segítségét?

 

Vannak bizonyos helyzetek, amikor elkerülhetetlen a szakember igénybevétele. Ezek közé tartozik, ha soha, semmilyen elektronikai készüléket nem szereltél még össze. Sajnos a kezdő barkácsolók számára egyáltalán nem ajánlott, mivel a páraelszívó egy bonyolult berendezés. Senkinek sem hiányzik, hogy szerelés közben tönkremenjen az eszköz, vagy a környezetben keletkezzen valamilyen kár, esetleg személyi sérülés történjen. Ezen kívül minden olyan páraelszívó típusnál szükséges egy jó szaki, ami egyedi felszerelési igényekkel rendelkezik (például sziget vagy mennyezeti páraelszívók). Ezek felszerelése jóval bonyolultabb, így fokozott veszélye van a különböző baleseteknek. Jobb, ha ilyenkor nem kockáztatsz!

 

 

Mire figyelj, ha Te csinálod?

 

Ha már van némi rutinod az otthoni szerelési munkálatokkal kapcsolatban, és egy viszonylag egyszerűbb páraelszívót szereztél be, akkor megpróbálhatod önállóan felszerelni. Van néhány olyan tipp azonban, amelyet érdemes betartani, hogy csökkentsd a hibalehetőségek számát. 

 

1. Milyen típusú berendezést választottál? 

 

A páraelszívóknál alapvetően háromféle típust különböztetünk meg: belső keringetős, hagyományos kivezető csöves, vagy külső motoros. Mindegyik felszerelésénél másra kell odafigyelni.

A belső keringetős páraelszívó felszerelése a legkönnyebb, ekkor csupán a gyártó által leírt utasításokat kell követni, a megfelelő magasságra helyezni, konnektor közelébe. 

A legtöbben külső kivezetésű változatot szoktak vásárolni, ennek felszerelése már nem is olyan egyszerű feladat. A készüléken kívül szükség van: áramforrásra, kivezető nyílásra, kivezető csőre, visszacsapó szelepre és egy zsalura. Bár magasabb szintű tudást igényel, ez sem megoldhatatlan feladat egy ügyes kezű hobbibarkácsolónak. 

A külső motoros páraelszívó hasonló, arra kell odafigyelni szerelés során, hogy mivel a kivezetés a konyhán kívül helyezkedik el, ezért az ehhez szükséges áramforrást is a konyhán kívül kell megtalálni.

 

2. Hova helyezd? 

Az elhelyezés kulcsfontosságú, hiszen nem csak a hatékonyságot csökkentheti, de baleset-és tűzveszélyes is lehet. 

Bár minden készülék egyedi igényekkel rendelkezik, általánosságban igaz, hogy elektromos főzőlap esetén minimum 65 cm-rel, gázfőzőlap esetén pedig minimum 75 cm-rel magasabban kell elhelyezni a főzőlaptól számítva. De a gyártók ezeket legtöbbször jelölni szokták a leírásban. 

 

3. Egyéb hasznos trükkök

  • Figyelembe kell venni a megfelelő légutánpótlást. Ez lehetséges nyílászárókon keresztül, vagy légbeeresztő elemek segítségével. Ilyenkor célszerű, ha a páraelszívó és a légutánpótlásért felelős elem úgy helyezkedik el, hogy a friss és elhasznált levegő mozgása viszonylag azonos.
  • Ha a kivezetési útvonal olyan helyiségen megy keresztül, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, akkor kondenzációs folyadék keletkezik, melynek elvezetéséről gondoskodni kell. 
  • Bizonyos típusú páraelszívók mellé járnak extra kiegészítők (például flexibilis légtechnikai elemek, szűkítő idomok, pillangószelepek). Ezeket nem feltétlenül szükséges felhasználni, ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, hogy valóban indokolt a használatuk.

 

Összességében tehát nem lehetetlen küldetés egyedül, szakember segítsége nélkül bekötni egy páraelszívó készüléket, de sokkal több energiát, időt és fejfájást spórolhatunk meg magunknak, ha nem a házi megoldást választjuk.