Páraelszívó-olcsót vagy drágát?

Páraelszívó-olcsót vagy drágát?
Olcsó húsnak híg a leve- tartja a mondás. Általában pont ezért szoktunk óva inteni...

Páraelszívó-olcsót vagy drágát? 

 

Olcsó húsnak híg a leve- tartja a mondás. Általában pont ezért szoktunk óva inteni mindenkit attól, hogy olcsó háztartási berendezéseket vásároljon otthonába. Az még rendben van, hogy a vásárláskor jelentős összegek takaríthatóak meg egy alacsonyabb árú berendezéssel, de hosszú távon a gyakori javítási költségek vagy a gyors tönkremenetel miatt sokan megbánják kezdeti döntésüket. De vajon ez a mondás igaz a páraelszívók kapcsán is? Ennek jártunk most utána!

 

 

A legfontosabb szempontok

 

A páraelszívók egyre inkább elengedhetetlen kellékei a mai modern konyháknak, és nem véletlen: a pára elszívása mellett eltüntetik a helyiségből a főzés közben keletkező kellemetlen szagokat is. Vásárlásnál viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy mi alapján érdemes választani, sokaknál pedig döntő szempont magának a terméknek az ára. Ennél azonban van egy jóval fontosabb szempont: mégpedig a konyha, illetve saját igényeid szem előtt tartása. Hova fogod tudni behelyezni? Mekkora teljesítményűre lesz szükséged? Melyik típus lesz hasznosabb a számodra? Mielőtt a pénzügyi dolgokat kalkulálnád, ezeket muszáj átgondolnod, hogy a lehető legjobban dönts. 

 

Amit semmiképp sem ajánlanánk…

 

Sokan nyúlnak a boltok polcain található legolcsóbb készülék után, pedig hosszú távon pont, hogy magasabb költségekkel jár, mint egy drágább verzió. Az még rendben van, hogy a boltból kilépve örülünk annak, hogy jó üzletet csináltunk, de hamar lefagyhat a mosoly az arcunkról, ha felbukkannak az első problémák...Egy feltűnően olcsó páraelszívónál számolnunk kell azzal, hogy állapota gyorsabban romlik, gyakoribb javítást igényel, és rövidebb ideig bírja. Arról nem is beszélve, hogy ezek a berendezések gyakran több energiát fogyasztanak, mint a drágább változatok. Ha mindezeket összeadjuk, hamar kiszámolhatjuk, hogy hosszú távon megéri befektetni egy magasabb árú készülékbe.

 

 

A ló túloldalára sem kell átesnünk…

 

Sokan elvből elutasítják az olcsó verziókat a háztartási gépek esetén, hiszen úgy gondolják, hogy az csak alacsonyabb minőségű vacak lehet, emiatt pedig a legdrágábbakat veszik le a polcról. Bár az olcsó változatok megvásárlása tényleg sok fejtörést okozhat, ez nem jelenti azt, hogy át kell esnünk a ló túloldalára, sőt! A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt 19 szagelszívó berendezést gyártó 45 típusú páraelszívóját tesztelte különböző szempontok alapján: szagelszívás, páraelszívás, zsírelnyelés. Nem meglepő módon a nagyon olcsó kategóriás gépek nem teljesítettek jól, 40% alatt voltak mindegyik szempont alapján, viszont jó pár középes árkategóriájú termék legyőzte a nála sokkal drágább vetélytársát. 

 

De akkor mi alapján válasszak?

 

Korábban már részletesebben írtunk arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes páraelszívó készüléket vásárolni, de ha esetleg nem olvastad cikkünket, itt egy rövid összegzés: 

  • A konyha mérete fontos szempont. Ha kis konyhával rendelkezünk, akkor elég a kisebb teljesítményű, ha naggyal, akkor a nagyobb teljesítményűt válasszuk.
  • Zajszint- ha nem akarunk elviselhetetlen háttérzajt konyhánkba, főzés közben
  • Páraelszívó mérete- nem csak praktikussági, de esztétikai szempontok alapján is
  • Elszívási mód- hogy ne akkor derüljön ki, hogy nem tudjuk felszerelni, amikor már megvásároltuk a berendezést
  • Energiatakarékossági szempontok, melyeket figyelembe véve jelentősen csökkenthetjük a villanyszámlánkat
  • Dizájn: az utolsó, de nem a legkevésbé fontos szempont

Ezen kívül a vásárlásnál még érdemes figyelembe venni a következőket:

  • Gyártó/márka: Bizonyos gyártók kiemelkedő minőségű, magas élettartammal bíró páraelszívókat gyártanak, melyek sok évig lehetnek hű társaink a konyhában. Érdemes utánajárni, hogy melyik márka mennyire megbízható.
  • Megbízható forrásból történő vásárlás: Az online vásárlást sokal előnyben részesítik a hagyományos bolti vásárlással szemben, viszont egy dologra oda kell figyelned: mindig olyan webshopból vásárolj, mely megbízható! Így nem kell majd tartanod az esetleges kellemetlenségektől.
  • Idő: Bár mai modern fogyasztói társadalmunkban megszoktuk, hogy legszívesebben mindent azonnal szeretnénk magunkénak tudni, a páraelszívó vásárlása előtt érdemes alaposan megtervezni és utánajárni a készülékkel kapcsolatos információknak, ha nem szeretnénk pórul járni. Ehhez segítséget nyújthat az Internet, de akár szakember segítségét is kérheted.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a páraelszívó készülék vásárlása nem olcsó mulatság, különösen, ha hosszú élettartamű és megfelelő működésű készüléket szeretnénk otthonunkba, ennek ellenére mégis megéri spórolni rá, ugyanis sok bosszúságtól és kellemetlenségtől óvhat meg bennünket.