Hogyan tisztítsd a konyhai páraelszívót?

A különböző háztartási berendezések időről időre alapos takarítást igényelnek. Míg egy mikrohullámú sütő viszonylag gyorsan és egyszerűen takarítható, addig bizonyos berendezések tisztítása alaposabb körültekintést követel. Ezek közé tartozik a konyhai páraelszívó, mely rendszeres használat esetén makacs zsírfoltokkal, szennyeződésekkel és zsírlerakódásokkal lehet tele. De mit lehet tenni ilyenkor? Ehhez hoztunk most útmutatót!


Miért kell rendszeresen tisztítani? 

 

Manapság egyre elterjedtebb a páraelszívók használata a konyhákban, mivel jó szolgálatot tesznek a kellemetlen konyhai szagok eltűntetésében. Annak ellenére, hogy sokan akár napi szinten használják ezeket, mégis gyakran elfelejtkeznek ezek karbantartásáról.

Rendszeres használat mellett a páraelszívó folyamatos hőnek, párának és zsírnak van kitéve, nem is beszélve a porról. 

A nem megfelelően tisztított páraelszívó sok bosszúságot okozhat használójának. Ha nem tisztítjuk rendszeresen a berendezést, akkor a zsírfoltok, szennyeződések és por miatt a készülék könnyen eltömődhet, ezzel pedig a benne található ventilátor szívóteljesítménye csökkenni kezd. Ez nem csak élettartamát rövidíti meg, de a zajszintet is növelheti. 

Ezen kívül nem megfelelő karbantartás esetén akár baleset-és tűzveszélyes is lehet, így érdemes rá figyelmet fordítani.

 

Külső-belső tisztítás

 

A zsírlerakódások nem csak, hogy nem esztétikusak, de a páraelszívó hatákonyságának csökkentése mellett igazi baktériumtenyészetekké válhatnak. Épp ezért érdemes havonta 1-2-szer egy általános tisztítást végezni, melynek során egy zsíroldó és egy szivacs segítségével végigmegyünk a készüléken. Vigyázz arra, hogy az alkoholos tisztítószereket kerüld, illetve csak olyan eszközöket használj, amelyek nem karcolják össze a páraelszívó felületét! Ha biztosra akarsz menni, vannak speciális tisztítószerek és tisztítókendők, amelyek nem okoznak kárt a készülékben.

 

Mutasd a szűrőt!

 

A páraelszívóban található szűrők típusuktól függően eltérő takarítást igényelnek. 

 

Papír zsírszűrő

Ennek tisztítása a legegyszerűbb: csak egyszerűen vegyük le a fémrácsot, fogjuk a régi szűrőt, és cseréljük ki egy újra, tisztára. Arra azonban figyelj, hogy mindig olyanra cseréld le, mely a leírásban szerepel. 

 

Műanyag zsírszűrő

Ezeket nem kell cserélni, viszont rendszeres és alapos tisztítást igényelnek. Az eredeti szűrőn forró víz segítségével fellazíthatjuk a lerakódásokat, majd zsíroldó alkalmazásával mossuk le róla a szennyeződéseket. Hagyjuk megszáradni, majd ezt követően a belülről is megtisztított berendezésbe helyezzük vissza. 

 

Fém zsírfogók

A legtöbb gyártó fémből készült szűrőt alkalmaz a páraelszívókban, ezek azonban szintén alapos takarítást követelnek meg, mivel a nyílásokat eltömíthetik a szennyeződések. 

Ezek megtisztítása mindennapos használat mellett havonta egyszer, ritkább használat esetén 2-3 havonta ajánlott. Ennek tisztítása már nem olyan egyszerű: gyakran makacs, odaragadt zsírfoltokkal kell megküzdenünk. Hasznos lehet, ha ilyenkor előreáztatod, majd ezt követően egy erős kefe segítségével átsuvickolod, így egyszerűbben fog menni. Ha nagyon nem bírsz vele, akkor vesd be a tűzhelytisztítót is. 

Ha nem akarsz ennyit vacakolni vele, akkor a mosogatógépbe is behelyezheted, viszont arra ügyelj, hogy makacs szennyeződések esetén akár többször is át kell mosnod. 

Elhasználódás esetén szintén olyan típusút szerezz be, mely a leírásban szerepel. 

 

Szénszűrők

Szénszűrőt azokban a páraelszívókban találhatunk, melyeknek nincs házon kívüli kivezető csöve, hanem keringetik a levegőt. Az aktív szénszűrő feladata a szagok magába szívása. Optimális élettartamuk 6 hónap, így általában azt szokták javasolni, hogy évente 2-3 alkalommal cseréljük ki. Ha ennél ritkábban cseréljük, akkor sem kell félnünk, hogy az az eszköz romlásához vezethet, de arra fel kell készülnünk, hogy a szagokat kevésbé lesz képes kiszűrni. 

 

Egyéb tartozékok

 

A szűrők cseréje vagy tisztítása után sokan hátradőlnek, pedig az berendezés egyéb tartozékairól sem szabad megfeledkezni. A különböző elszívók csővezetékét és lamellás záró fedelét szintén rendszeresen takarítani kell. Bár nem egy kellemes feladat, de rengeteg baktérium él bennük, így időről időre muszáj megtenni. Ezek általában szétszerelést igénylő feladatok, ezt követően pedig egyszerű fertőtlenítőszerek alkalmazásával megoldható a tisztítás.

Felszerelés előtt vegyük figyelembe, hogy úgy építsük be, hogy később is kényelmesen hozzáférjünk!

 

Szakszerű tisztítás a magas szintű higiéniához

 

Ha úgy érzed, hogy ide nem lesz elég egy zsíroldó és egy súrolókefe, akkor professzionális segítséget is kérhetsz. Számos takarítócég létezik, melyek kifejezetten konyhai szellőztető berendezések takarítására specializálódtak. Ennek során speciális gépek használatával varázsolják csillogóvá háztartási eszközeinket. Bár viszonylag költséges eljárás, mégis, évente-kétévente egyszer érdemes egy ilyen céghez fordulni, a makulátlan konyha és saját biztonságunk érdekében.