Tippek, hogyan legyen rend a konyhádban

Zugor Enikő - 2021. 09. 08. 11:56:00

 

A konyha az a helyiség, ahol talán a legnehezebb fenntartani a rendet. Az ezerféle konyhai kiegészítő, kisebb-nagyobb konyhagépek, a különféle edények felett könnyű elveszíteni az irányítást. Ha rendezett konyhát szeretnél, ami nem csak esztétikus, de mindent könnyen elérsz, akkor itt az ideje bevezetned egy újfajta rendszerezést! Hoztunk néhány hasznos tanácsot, amely segíthet kialakítani a rendet. 

Nulladik lépés: szanálj!

Mint bármely más helyiségben, a konyhában is felgyűlhetnek olyan dolgok, amelyek igazán nem is használunk. Lehetséges, hogy ezeket ajándékba kaptuk, esetleg saját magunk vettük, de idővel rájöttük, hogy használhatatlan, vagy egyszerűen csak számunkra nem bizonyult túl hasznosnak. Akármelyik is igaz, válogassuk ki azokat a dolgokat, amelyeket nem használunk! Ha például az elmúlt években egyszer sem vettük elő, akkor valószínűleg később sem fogjuk használni. Ha jó állapotban vannak, ezeket odaadhatjuk családtagjainknak, barátainknak, de akár el is adományozhatjuk ezeket. 

Tegyünk rendet a fiókokban!

A fiókok a konyha legérzékenyebb pontjai. Mivel rengeteg mindent képesek magukba nyelni, ezért bőszen ki is használjuk ezt a tulajdonságukat egészen addig, amíg a fiók csordultig nem lesz. Utána persze bosszankodhatunk azon, hogy ekkora káoszban képtelenség bármit megtalálni. 

Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, tartsuk rendben a fiókokat! Érdemes egy fiókban hasonló dolgokat tárolni, például legyen egy evőeszközös fiókunk, egy fiók a kisebb konyhai eszközöknek, egy a szalvétáknak, konyharuháknak, stb. A fiókon belül is legyen meg mindennek a helye, például egyik oldalra menjenek a kések, mellé a villák, mellé a kanalak. A rendet igyekezzünk betartani a család minden tagjával! Ennek köszönhetően fiókjaink átláthatóbbak lesznek, és elkerülhetjük a totális káoszt. 

Gyakran használt tárgyak előre

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a főzéshez-sütéshez használt eszközöket nem rakjuk könnyen elérhető helyre. Ez aztán káoszt, kapkodást eredményez főzés közben. A megoldás: a folyamathoz szükséges eszközöket, kisebb konyhai gépeket rakjuk könnyen elérhető helyre! 

Ha olyan a konyhánk kialakítása, akkor akár megpróbálkozhatunk azzal, hogy a különböző folyamatokhoz szükséges eszközöket sorrendbe rakjuk, és e sorrend mentén helyezzük el a különböző szekrényekbe, fiókokba őket. Ha azonban ez nehezen megoldható, akkor egyszerűen csak a fiókokba, szekrényekbe pakoljunk úgy, hogy előre a gyakran, míg hátulra a ritkán használatos tárgyak kerüljenek! Evidensnek tűnik, mégis sokan megfeledkeznek róla. Pedig ez az egyszerű kis lépés sokkal könnyebbé teheti a hétköznapokat. 

Pakoljunk el mindent szem elől!

Vagy ha nem is mindent, legalább azokat a berendezéseket és kiegészítőket, amelyeket naponta 1 alkalomnál ritkábban használunk. Ha például naponta többször kávézünk, akkor a kávéfőzőt értelemszerűen nem muszáj elpakolnunk, de ha például havonta egyszer izzítjuk be a gofrisütőt, akkor az ne legyen a konyhapulton. Minél több dolgot tudunk elpakolni szem elől, annál rendezettebbnek és tisztábbnak fog tűnni a konyha. Ez vonatkozik az olyan apróságokra is, mint például ne hagyjuk nyitva a konyhaszekrény ajtaját, ha kihúzható szagelszívó készülékkel rendelkezünk, akkor azt akkor is toljuk vissza, ha épp ki van kapcsolva a gép, stb.

Itt muszáj megemlítenünk, hogy ez a mosatlan edényekre is vonatkozó szabály. Azaz étkezések után pakoljunk be a mosogatógépbe, vagy mosogassunk el, máskülönben estére garantált a káosz. Az elején kicsit több odafigyelést igényel, de ha megszokjuk, akkor minden nap örülhetünk a tiszta és rendezett konyhánknak. 

Tároló dobozok mindenhova!

A különböző méretű tároló dobozok jó szolgálatot tesznek a konyha különböző pontjain. Akár a hűtőszekrényben, akár a fiókokban, akár a szekrényekben használjuk őket, segítik a rendszerezést és könnyen átláthatóvá teszik a helyet. 

Arra figyeljünk, hogy a tárolók nem varázseszközök, azaz rajtunk múlik, hogy ezekben mennyire tartjuk meg a rendet. Illetve ne essünk túlzásba azzal, hogy minden egyes eszköznek külön tároló dobozt szánunk! Az evőeszközök például nyugodtan mehetnek egy dobozba, de a hűtőszekrényben sem fognak megharagudni a zöldségek, gyümölcsök, ha egy fakkba kerülnek. 

Ha bevezetjük ezeket az apró, ám annál hasznosabb szokásokat, akkor máris egy nagy lépést tettünk a rendezett és átlátható konyha felé!