VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÓ: Kedves Vásárlóink! Több beszállítónk jelezte, hogy hamarosan áremelés várható!

Páraelszívó- miért van helye minden konyhában?

Zugor Enikő
2022. 04. 07. 17:07:00

 

Bár egy nagyon hasznos eszköz, a páraelszívó készülék nem tartozik a legnépszerűbb háztartási gépek közé. Ennek oka talán az, hogy nem egy nélkülözhetetlen berendezésről van szó - ám jelenléte mégis ezerszer könnyebbé teszi a hétköznapokat. Ha eddig még nem győződtél meg róla, hogy valóban szükséged van egy szagelszívóra az otthonodban, akkor olvasd el legújabb blogcikkünket! Lehet, hogy teljesen máshogy fogsz utána ránézni erre az eszközre. 

Mire is jó a páraelszívó? 

Első lépésként tisztázzuk, hogy valójában miért is hasznos egy páraelszívó készülék alkalmazása a konyhában. 

Először is, képes elszívni a sütés-főzés során keletkező kellemetlen szagokat: az olajszagot, az odakozmált étel szagát, a hús szagát… Ez különösen akkor jelent nagy segítséget, ha a helyiségben nem megoldható a szellőztetés, és nem akarjuk, hogy az ételszag megrekedjen a konyhában, vagy átterjedjen a lakás többi részére

De nem csak a szagok eltávolítása miatt olyan fontos. A főzés során nagy mennyiségben keletkezik pára is, amely hosszú távon felelős lehet a falak penészedéséért. 

Bár ezek a problémák olyanok, amelyekkel együtt lehet élni, azért valljuk be, sokkal kényelmesebb nélkülük. És ha már létezik olyan berendezés, amely célirányosan megszünteti az ezzel kapcsolatos bosszúságokat, miért is ne használnánk ki?

Tévhitek a páraelszívóval kapcsolatban

Vannak, akik elismerik ugyan, hogy a páraelszívók mennyire hasznos részei tudnak lenni otthonunknak, mégsem vásárolnak. Ezekkel az eszközökkel kapcsolatban ugyanis többféle tévhit kering, amelyek könnyedén elbizonytalanítják a potenciális érdeklődőket. Döntsük le most a leggyakoribbakat! 

1.Nem túl esztétikus

Azok számára, akiknek fontos, hogy konyhájuk stílusos és esztétikus legyen, visszatartó erőt jelenthet a készülék kinézete. Manapság ez azonban már nem jelenthet problémát! A piacon ugyanis már a legkülönfélébb modellek érhetőek el, amelyek mindenféle stílushoz passzolhatnak, így egyáltalán nem fogják elrontani az összképet. De ha biztosra mennénk, akkor akár kihúzható berendezést is választhatunk, amelyek még kevésbé észrevehetőek akkor, ha használaton kívül vannak. 

2.Túl sokat fogyaszt

Mint minden elektromos készülék, a páraelszívó is árammal működik, amely valóban képes egy kicsit magasabb villanyszámlát eredményezni- de általában csak akkor, ha nem használjuk megfelelően! Sokan ugyanis már csak a főzés végén kapcsolják be, így sokkal több időbe telhet, amíg tényleg minden szagot elszív. Mindig a főzés elején kapcsoljuk be, így ugyanis sokkal hatékonyabb! Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy energiatakarékos besorolású készüléket válasszunk, hiszen ezek kevesebbet fogyasztanak.

3.Szét kell bombázni a konyhát

A páraelszívókkal kapcsolatban gyakori ellenérv szokott lenni, hogy szerelésük bonyolult és időigényes. Ám ez csak és kizárólag attól függ, milyen típust választunk! Vannak olyanok, amelyeknek szüksége van egy kivezető nyílásra, értelemszerűen ezek elkészítése több időt és energiát vesz igénybe. De ma már vannak olyan készülékek is, amelyek kivezetés nélküliek, így szerelésük gyorsabb és egyszerűbb. 

Hogyan válaszd ki a számodra ideális verziót? 

Manapság széles választékban érhetőek el páraelszívó készülékek. Ez olyan szempontból jó hír, hogy mindenki megtalálhatja az igényeihez legjobban passzoló változatot, ám a bőség zavara megnehezítheti a vásárlást. Az alábbiak azonban segíthetnek: 

  • Manapság többféle típusú páraelszívó közül lehet választani: hagyományos, beépíthető, teleszkópos, kürtős, sziget, belső keringetésű… Vásárlás előtt érdemes tájékozódni az előnyökről-hátrányokról, hogy biztosan a neked megfelelő típust válaszd. 
  • A páraelszívónak legalább olyan szélesnek kell lennie, mint a főzőlapnak. 
  • Mindig vedd figyelembe a helyiség méretét, ugyanis ez alapján kell kiválasztani a megfelelő teljesítményt. 
  • A páraelszívó működés közben akaratlanul is zajt bocsát ki. Ha kinéztél egy készüléket, mindig ellenőrizd, hogy mekkora a zajszintje. 

Ha tehát eddig úgy gondoltad, hogy a páraelszívó készülék nem neked való, reméljük, sikerült meggyőznünk, hogy miért is kell egyet beszerezned otthonodba! 

Az oldal tetejére