Milyen páraelszívót vegyek? Kisokos kezdő és haladó szakácsoknak

Kezdő vásárlóként pedig annyi kérdésed van, hogy hirtelen azt sem tudod, fiú vagy-e vagy lány. Milyen készülékek vannak egyáltalán? Hogyan lehet beszerelni? Hova kell rakni? A kisokosunkkal segítünk kiigazodni a kérdések tengerében.

Miért kell nekem egyáltalán páraelszívó, ha van ablakom is?

Főzés közben nem csak kellemetlen szag kerül a levegőbe, hanem olaj-, és zsírmolekulák is. Ezeknek a molekuláknak egy része pedig a konyhabútorokon landol. Ez a zsír pedig nem csak gusztustalan, és ragadós, de eltávolítani is nagyon nehéz. A hideg zsíroldók használata után pedig a bútorok veszítenek a természetes fényükből, ezért egy idő után fakóvá, használttá válnak. A zsír ráadásul nem csak a bútorokra rakódik le, hanem kvázi bármire: a mennyezetre, a lámpabúrára, bárhová. A kérdésre válaszolva pedig; mivel ezek a molekulák nehezek, nem elég, ha főzés közben kinyitod az ablakot, ugyanis nem tudnak rajta keresztül kiszökni, hanem egy részük lerakódik. Egy elszívóval tehát nem csak szagokat, hanem ezeket a molekulákat - és köztük a vízmolekulák nagy részét is - eltüntetheted a levegőből. A zsírpára mellett érdemes megemlíteni a vízpárát is, mivel ez gyakran penészedést okoz. A penész pedig nem csak csúnya, hanem rontja a levegő minőségét, és súlyosabb esetben akár asztmatikus tüneteket (mint köhögés, tüsszögés, nehézlégzés) okozhat. Az elszívó használatával tehát megkímélheted a bútorokat, és magadat is - hiszen nem kell 4 havonta órákat eltöltened azzal, hogy a bútorokat suvickolod. 

Milyen páraelszívók léteznek?

Több szempontot is figyelembe lehet venni a típusok csoportosítása szerint, mi azonban beépíthetőség szempontjából vizsgáljuk meg a készülékeket. Ez alapján 4 fajtát különböztethetünk meg.

Létezik:

 

 

#1 Beépíthető típusok

A beépíthető-, teleszkópos vagy rejtett páraelszívók előnye, hogy akár szekrénybe, akár kürtőbe is felszerelhetőek. Így egyrészt könnyen el tudjuk rejteni őket a szem elől, másrészt pedig kisebb helyet foglalnak el.

Méret szerint  

Praktikusak a kisebb konyhákba, ráadásul dizájnosak is - így nem csak az elszívás lesz hatékony, de a lakás belső dizájnját is feldobja majd.

LINEA BRAVO OK-3 rejtett páraelszívó 60 cm

A LINEA BRAVO rejtett páraelszívót akár a felső szekrénybe, vagy álkürtőbe is be lehet építeni. Nem feltétlenül kell lyukat fúrni a falba, ugyanis aktív szénszűrővel is megvásárolhatod. Így megkímélheted magad a beépítéssel járó munkadíjtól, valamint az ezzel járó zajtól, portól és a hulladéktól. Modern és minimalista stílusú konyhákba ajánljuk, ahol fontos szempont a dizájn (például, hogy egy vonalban legyen a szekrények alja). Ugyanakkor jó kiegészítője az inox eszközöknek, és az indukciós főzőlapoknak is. 500 köbméter/órás teljesítménye lehetővé teszi, hogy a konyha szag-, és páramentes legyen.

#2 Falra szerelhető elszívók

A falra szerelhető páraelszívók egyik legfőbb jellemzője, hogy széles körben alkalmazhatóak, és 5, különböző méretben is kaphatóak- ezért rendkívül jól variálhatók.  Mind a 40-, az 50-, a 60-, a 80-, és a 90 cm széles kivitelben találhatsz kivezethető és aktív szénnel működő kivitelt is. Nem olyan diszkrét stílusúak, mint a rejtett elszívók, azonban egy - a konyhához passzoló, dizájnos kivitel - a konyha egyik fókusza lehet. Ráadásul a termékeink között találhatsz modern, hagyományos, de akár rusztikus, vintage-stílusú elszívót is.

FIERA SPRINT fali páraelszívó fekete 60

A Toflesz FIERA SPRINT 500 köbméter/órával képes eltávolítani a víz-, és zsírpárát. Így a készülék nem csak hatékony, de halk, és energiatakarékos is. A modern elszívó (ami tényleg olyan, mintha a jövőből küldték volna vissza) 3 különböző fokozatban állítható. Ráadásul a beépített LED világítás is hatékony segítséget nyújt, miközben főzöl. A készülék négyféle különböző méretben (50-, 60-, 80 és 90 centiméter), valamint három színben (fekete, fehér és inox) is elérhető.

#3 Mennyezetbe építhető elszívók

A mennyezetbe építhető elszívók nagy teljesítménnyel rendelkeznek, hiszen - az előző két kategóriával ellentétben - magasabban helyezkednek el. Ez azt jelenti, hogy a készülékek  850-1000 m3/órás teljesítménnyel bírnak. A nagy teljesítmény azonban, a közhiedelemmel ellentétben, nem jár nagyobb zajjal. 

A zajszintről, röviden

A zajszint függ ugyan a sebességfokozatoktól, azonban ez még a legnagyobb fokozaton sem haladja meg a 69 decibelt. De mit is jelent ez? Nézzük meg kicsit részletesebben. A normál hangerejű beszélgetés, és az ezzel járó nevetések például már a páraelszívó felső tartományában helyezkednek el - ez ugyanis 60-70 dB. Amennyiben 1-es fokozaton üzemelteted a készülékeket, akkor az elszívó alig lesz hangosabb, mint egy csendes eső, vagy egy hűtőszekrény.

A zajszint függ ugyan a sebességfokozatoktól, azonban ez még a legnagyobb fokozaton sem haladja meg a 69 decibelt. De mit is jelent ez? Nézzük meg kicsit részletesebben. A normál hangerejű beszélgetés, és az ezzel járó nevetések például már a páraelszívó felső tartományában helyezkednek el - ez ugyanis 60-70 dB. Amennyiben 1-es fokozaton üzemelteted a készülékeket, akkor az elszívó alig lesz hangosabb, mint egy csendes eső, vagy egy hűtőszekrény.

#4 A mennyezetről lelógó, vagy más néven sziget elszívók

A sziget elszívók nagyon jól mutatnak a konyhasziget fölé lógatva. Ezzel a dizájnos megoldással ugyanis a konyhád, azon belül is a konyhasziget lehet a lakás fókuszpontja. Az elszívók kivezetéssel, és kivezetés nélkül is beépíthetőek. Az utóbbi esetben egy ún. álkürtőt alkalmazunk. A kifejezéssel már néhány bekezdéssel feljebb is találkozhattál, röviden a lényege, hogy a kürtő nem rendelkezik légelvezető funkcióval, inkább dizájnelemként szolgál. Álkürtő esetén aktív szénfiltert kell helyezni a motorra.

A szénszűrős vagy a kürtős páraelszívó a nyerő?

A válasz: attól függ, mit szeretnél. Hiszen mindkettőnek megvan az előnye, és a hátránya is.

A kivezethető készülékek előnyei és hátrányai

A kivezethető páraelszívók esetében szükség van egy nyílásra, amin keresztül az olaj- és vízpárát kijuttathatjuk a szabad levegőre. Ehhez, hacsak nincs az ismerősi körünkben valaki, akinek van hozzá affinitása, szakember segítségére van szükség, ami plusz költséggel jár. Ráadásul, például panelházak esetében, a beszereléssel járó zajról tájékoztatni kell a lakókat és a közös képviselőt is. Plusz lehet, hogy szükség lesz a szomszédok engedélyére is, a fúrás miatt. Ennek hiányában csak aktív szénszűrős megoldást alkalmazhatunk majd. Kétségtelen előnye azonban, hogy nagyobb a készülék hatásfoka, és nem kell figyelni arra sem, hogy kicseréld a szénfiltert. Szerencsére bárhogyan is döntesz a Toflesz páraelszívókkal mind a két verzió kivitelezhető.

Aktív szén filteres páraelszívók, pro és kontra

Aktív szénfilteres szagelszívók esetében nincs szükség kivezető nyílásra, így szakember nélkül is megoldható a beszerelés. A készülék mögé elhelyezett filter megköti a szagokat és a vízpárát, azonban a készülék hatásfoka ~10%-kal kevesebb lesz. További hátránya, hogy a filter előbb vagy utóbb megtelik, vagyis nem lesz képes megkötni több szagot és párát. Ilyenkor cserélni kell - ez körülbelül 3-6 havonta szükséges. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a páraelszívó egy eléggé bonyolult “jószág”, így ha nem vagy gyakorlottabb a szerelésben, mindenképp ajánljuk egy szakember segítségét. 

Milyet érdemes választanom? 

A fentiek alapján mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, így sok múlik azon, hogy mik a te igényeid, és mik az elsődleges preferenciád. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Az, hogy beépíthetőség szerint melyik illik hozzád a legjobban, szintén sok mindenen múlik. 

 Például azon, hogy

  • mekkora a konyhád,
  • milyen gyakran főzöl,
  • milyen dizájnnal rendelkezik a lakásod,
  • és hogy milyen lehetőségeid vannak.

 Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a hasznos tippjeinket is, amiket egy csokorba gyűjtöttünk neked. Ha pedig már megvan a kiszemelt készülék, uzsgyi a webáruházunkba, és rendeld meg a készleten lévő termékeink valamelyikét, akár már másnapi szállítással.