Okok, amelyek miatt nem szeretsz a konyhádban lenni

Zugor Enikő - 2021. 09. 11. 15:11:00

 

Bár a konyha a legtöbb család életében központi helyként funkcionál, sokan mégsem szeretnek ott a kötelezőnél több időt tölteni. Vannak, akik egyszerűen csak nem tartoznak a konyhatündérek közé. Mások talán megmagyarázni sem tudják, mi is zavarja őket pontosan. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük azokat a bosszantó tényezőket, amelyek elronthatják a konyhában töltött időt. És persze a megoldásban is segítünk!

Állandó káosz

Az emberek egy része kényelmesen érzi magát a legnagyobb káosz közepette is, ám sokakat zavar, ha túl nagy a rendetlenség. Mivel a konyhát általában napi szinten használjuk, ebben a helyiségben nem túl egyszerű megőrizni a rendet. Ha kis konyhánk van, akkor pedig szinte lehetetlen küldetésnek tűnik kezelni a túlzsúfoltságot.

A káosz oka általában a nem megfelelő rendszerezésben rejlik. Akármilyen méretű is a konyhánk, ha bevezetünk egy helyes rendszert, akkor egyszerűen és könnyedén fenntarthatjuk a rendet a hétköznapokban. Korábbi cikkünkben hoztunk néhány tippet, hogyan rendszerezz a konyhában, hogy elkerülhesd a zűrzavart.

Kellemetlen szagok

Bár egy nagy tál gőzölgő étel általában ínycsiklandó illattal bír, ettől függetlenül a konyhában előfordulhatnak kellemetlen szagok. Ezek akár annyira enyhék lehetnek, hogy nem is feltétlen tudatosítjuk magunkban őket, csupán annyit veszünk észre, hogy minden egyes alkalommal menekülünk a helyiségből.

Főzés során keletkezhetnek olyan szagok, amelyek kellemetlenek az orrnak. Ha van rá lehetőség, akkor egy nagy szellőztetés minden egyes főzés után segíthet. De ennél is jobb megoldás, ha beszerzünk egy páraelszívó készüléket. Ennek feladata, hogy kiűzze a helyiségben a főzés során felszabaduló szagokat és párát. 

A kellemetlen szagok oka lehet a nem megfelelő takarítás is. A hűtőszekrény, tűzhely és mosogató rendszeres tisztításáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ám ez a rossz szokás gyorsan megbosszulja önmagát. A legjobb, amit tehetünk, hogy rendszeres időközönként ezeket is alaposan kitakarítjuk. 

Barátságtalan környezet

Előfordulhat, hogy a problémád azzal van, hogy a konyha nem kellően barátságos. Ez lehet a falak, burkolatok színe miatt, a bútorok milyensége miatt vagy egyszerűen csak azért, mert túl kevés dekorációs elem található a helyiségben. 

A konyha felújítása orvosolhatja ezt a problémát. Nem kell milliókat költeni arra, hogy kicsit felfrissítsük a helyiséget, és új színt adjunk neki. Egy vidám színű falfesték máris sokat jelent, de akár a bútorok lecsiszolása, lefestése (nagyobb költségvetés esetén a cseréje) is ugyanolyan jó hatással lehet a konyhánkra. 

Ha a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldást keresed, akkor pedig egyszerűen csak szerezz be néhány új dekorációs elemet! Egy színes függöny, egy vidám asztalterítő, néhány növény, esetleg egy-két vicces tároló is sokat tud dobni a helyiségen. 

Rossz elrendezés

 

Talán ez az a pont, amelyet a legnehezebb kijavítani, hiszen a konyha elrendezése gyakran nem a kedv alapján történik, hanem egyszerűen csak praktikussági szempontokból. Különösen igaz ez kisméretű konyhákra, amikor a bútorok, háztartási gépek elrendezése csupán az alapján történik, hogy minden beférjen a helyiségbe. 

Ha azonban van egy kis mozgásterünk, érdemes átgondolni, hogy átrendezzük a konyhát! Ha fontos számunkra a funkcionalitás, akkor figyelembe vehetjük a főzési folyamatot, azaz, hogy milyen lépések követik egymást. Ha eszerint tesszük sorrendbe a berendezéseket, akkor az is növelheti a kényelmünket. Ha eddig nem volt, akkor akár egy konyhasziget kialakítása is sokat dobhat a helyiségen. Kikérhetjük lakberendező segítségét is, hiszen akár olyan megoldásokat is hozhat, amelyekre korábban nem is gondoltunk.