Mit vegyél szemügyre új lakásodban?

Zugor Enikő - 2021. 09. 05. 10:43:00

 

 

A lakásvásárlás egy nagy volumenű döntés, amelyet nem szabad félvállról venni. Mivel jó esetben évekig, akár évtizedekig szeretnénk az új helyre berendezkedni, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen ingatlanba fektetjük be a pénzünket. Ha minél kevesebb fejfájást szeretnél, akkor van néhány dolog, amelyet érdemes ellenőrizned vásárlás előtt az új helyen. Nézzük, melyek ezek! 

Elhelyezkedés, szomszédság, környezet

Bár lakásvásárlásnál mégiscsak az ingatlan bír a legnagyobb jelentőséggel, annak elhelyezkedését sem szabad figyelmen kívül hagyni. Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes kicsit körbenézni a környéken! Nézzük meg, hogy milyen tömegközlekedési lehetőségek vannak, találunk-e boltokat a közelben, mennyire zöld a terület, vannak-e parkok, stb. A legjobb lakástól is elmegy a kedvünk, ha élhetetlen a környék, míg egy közepes minőségű lakás felértékelődhet, ha rengeteg szórakozási és vásárlási lehetőség áll rendelkezésünkre. 

Ha van rá lehetőségünk, mutatkozzunk be a szomszédoknak is! Egy rossz szomszédság megkeserítheti az ott eltöltött éveket. 

Víz Víz Víz

A víz annyira alapvető eleme otthonunknak, hogy garantáltan bosszúságot okoz az, ha valami miatt nem elérhető. Költözés előtt a vízvezetékrendszert egy gyors teszttel lehet megnézni: töltsük fel például a kézmosót vagy a kádat vízzel, és utána húzzuk ki a dugót! Látni fogjuk, hogy mennyire egyenletesen folyik le a víz, ez pedig adhat egy képet arról, mennyire megbízható a vízvezetékrendszer.

A biztonság kedvéért ellenőrizzük a csapokat is, hogy mindegyik problémamentesen megnyitható, elzárható legyen! Bár viszonylag egy olcsó cseréről van szó, mégis egy macerás műveletről beszélünk, amit jobb elkerülni. 

A toalettet is ellenőrizzük, ugyanis szintén problémát jelenthet, ha nem folyik le megfelelően. Senkinek sem hiányzik egy dugulás rögtön az első néhány napon. 

Milyen a hőmérséklet? 

A kellemes hőmérséklet télen-nyáron is ugyanolyan fontos a komfortunkhoz. Évszaktól függetlenül érdemes mindkettőt ellenőrizni vásárlás előtt! Egy rövidebb ideig működtessük a fűtő-, illetve a hűtőberendezéseket, hogy meggyőződhessünk róla, biztosan minden rendben van velük. Hihetetlen bosszantó, ha a tél beköszöntekor döbbenünk rá, hogy valamiért nem tudunk befűteni. Ahogy a legnagyobb kánikula közepén sem jó dolog arról meggyőződni, hogy nem működik a légkondícionáló berendezésünk. 

Klíma, páraelszívó beszerelhetősége

A lakások eladásánál nem feltétel a nagyobb berendezések, mint például a klíma vagy páraelszívó megléte. Ha az új tulaj szeretné ezeket otthonába, akkor költözés után saját költségén fogja tudni beszereltetni. 

Bár manapság már több olyan készülék is elérhető a piacon, amelyekhez nincs szükség kivezető nyílásra, a biztonság kedvéért mégis jobb olyan otthont keresni, ahol ez rendelkezésre áll. Ha biztosra akarunk menni, akkor szakember segítségét is kikérhetjük, hogy az adott nyílás biztosan megfelelő a készülék számára. Így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy valami miatt később nem lesz felszerelhető a légkondi vagy a páraelszívó.

Nyílászárók

Az ablakok, ajtók cseréje egy nagyon költséges folyamat, amelyhez az esetek többségében szakemberre van szükségünk. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor a nyílászárókat is ellenőrizzük lakásvásárlás előtt! Egyesével nézzük meg őket, hogy milyen állapotban vannak, egyszerűen nyithatóak-zárhatóak, nem akadnak, mennyire kopottak, korhadtak stb. 

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánljuk, hogy menj végig a felsorolt pontokon! Bár ez önmagában nem garancia semmire, mégis segíthet kizárni olyan hibákat, amelyek hosszú távon költségesek, vagy akár élhetetlenné teszik az otthonodat.