Lakásfelújítási támogatásból páraelszívót? Miért is ne?

Toflesz - 2021. 01. 18. 00:00:00

Kicsivel több mint egy hónappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy 50%-os lakás támogatásban részesülnek azok, akik szeretnék felújítani az otthonukat. Nyugalom, nem alakultunk át ingatlanos-, sem hiteltanácsadó oldallá - viszont a támogatás minket is érint - hiszen akár páraelszívót is vásárolhatsz belőle. :) Épp ezért megmutatjuk a hiteligénylés részleteit, illetve azt is, hogy mire érdemes odafigyelni. Kezdjük is először a legelején, és nézzük meg, miről is van szó.

Kik igényelhetik a lakásfelújítási támogatást és mekkora összegben?

A támogatást 2021. január elsejétől kezdve tudod igényelni, egészen két évig, azaz 2022. december 31-éig.

 

Lényegében bárki igényelheti, aki:

 
 • magyar állampolgár,
 • nagykorú, cselekvőképes személy,
 • legalább egy gyermeket vár-, vagy nevel.
 

Ebben az esetben fontos, hogy a gyermek - ha már megszületett - ugyanazon a lakóhelyen legyen bejelentve mint a szülők (vagy az egyik szülő). 

 

Persze jogosan kérdezhetnéd, hogy hányadik héttől számítható a “gyermeket vár” és hány éves korig igényelhető a gyermek után. Szerencsére nem hagynak minket kétségek között, ugyanis a jogszabály ezekre is részletesen kitér.

 

Gyermekvárás szempontjából a magzatnak legalább 12 hetesnek (3 hónaposnak) kell lennie.

 

A támogatást pedig azok a szülők is igényelhetik, akik gyermeke még nem töltötte be a 25. életévét, vagy ha már betöltötte, de megváltozott munkaképességű.

 

Fontos infó lehet számodra, hogy a támogatást akkor is igénybe veheted, ha a gyermeked már dolgozik, de még nem töltötte be a 25. életévét.

 

Az igényelhető összeg maximum 3 000 000 forint. Azonban ahhoz, hogy ezt igénybe tudd venni minimum 6 000 000 forintra van szükséged, ugyanis egy támogatásról van szó, amit vissza lehet igényelni. 

 

Ez tehát a gyakorlatban annyit jelent, hogy 6 000 000 forint önerőből (vagy hitelből) 3 000 000 forintot visszakapsz támogatásként. 

 

Milyen további feltételeknek kell megfelelned a hitel igényléséhez?

Fontos kitétel, hogy a támogatáshoz mindent számlával kell igazolni. Ehhez érdemes szerződést kötni a szakemberekkel, így az elvégzett munkálatokat 50-50%-ban számolhatod el. 

 

Azt már feljebb is írtuk, hogy a támogatás csak egy gyermek után igényelhető, azonban vannak még ezen felül is kitételek, amire érdemes odafigyelni. Ilyen például, hogy legalább egy éve abban az ingatlanban kell élned, amelyre szeretnéd visszakapni a 3 millió forintot, továbbá köztartozásmentesnek kell lenned. 

 

Mire igényelhető a támogatás?

A támogatást lakásra, lakóházra, tanyára és birtokközpontra is lehet kérni - azonban üdülőre, hétvégi házra, nyaralóra, és gazdasági épületre nem. 

 

Ezeket a munkákat tudod elvégezni a kapott összeggel

A támogatást nagyon széleskörűen fel tudod használni, szinte bármilyen felújítási munkálatra. 

 

A teljesség igénye nélkül:

 • fürdőszoba felújítására, létesítésére,
 • közüzemi rendszerek kiépítésére bevezetésére (például a gázra is),
 • nyílászárók cseréjére, 
 • külső festésre, szigetelésre,
 • tetőcserére, hőszigetelésére illetve felújításra,
 • a lakásbelső felújítására,
 • terasz kialakítására,
 • télikert építésére,
 • konyha létesítésére,
 • konyha felújítására, 
 • konyhabútorok és konyhai gépek cseréjére, új készülékek vásárlására. 
 

Buktatók, amire érdemes odafigyelni

 • Érdemes odafigyelni arra, hogy a támogatás csak egyszer vehető igénybe. 
 • Ezenkívül fontos tudni, hogy a számláknak minden esetben 27%-os áfát kell tartalmazniuk, a kedvezményes, 5%-os áfára ugyanis nem igényelhetőek.
 • A kivitelező szakember nem lehet családtag sem pedig közeli hozzátartozó.
 • További fontos kritérium, hogy a 3 000 000 forintos támogatásnak 50-50%-os arányban kell tartalmaznia a munkadíjat és az anyagok költségét is.
 • Talán az egyik legfontosabb buktató, hogy a támogatást utólag utalja vissza az állam, tehát neked kell előre kifizetned a felújítási költségeket. Így mindenképpen rendelkezned kell a 6 millió forintos összeggel. 
 

Mielőtt igényelnéd a támogatást, érdemes elolvasnod a Portfólió vonatkozó cikkét is a további buktatókról. 

 

 

Az igénylés menete

Szerencsére a covid-19-re való tekintettel az ügymenethez nem szükséges személyesen megjelenned, teljes mértékben elektronikusan is intézhető a Kincstár elektronikus oldalán.  Ezenkívül postán keresztül igényelhető valamint a Kormányablakoknál is.

 

Most, hogy remélhetőleg képbe kerültél a támogatás illetően, térjünk is rá arra, hogy milyen berendezéseket ajánlunk a konyha felújítása során. 

 

Szerencsére a visszaigényelhető összeg relatíve magas, így megengedhetsz magadnak olyan páraelszívót is, amit egyébként nem biztos, hogy saját zsebből megvásárolnál. 

 

Miért jó a drágább páraelszívó? Nem elég az olcsóbb? 

Mivel rengeteg kérdés érkezik hozzánk ezzel kapcsolatban, már egy külön cikkben kifejtettük, hogy miért éri meg jobban a drágább páraelszívó. 

 

Azonban, hogy megspóroljuk a kattintást, röviden összegyűjtjük, miért éri meg ténylegesen egy drágább elszívó.

 

Mondják ugyebár, hogy olcsó húsnak híg a leve, és a páraelszívóknál sincs ez másképp.

 

#1 Gazdaságos

Az első, és legfontosabb, hogy gazdaságos. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a különböző energia osztályoknak, pedig érdemes rájuk odafigyelni. Ezzel kapcsolatban hadd osszak meg veled egy személyes tapasztalatot.

 

A régi, hőn szeretett Lehel hűtőnk több évtizedes szolgálat után megadta magát, így ki kellett cserélni. Amikor hadrendbe állítottuk, még fogalmunk sem volt, mik azok az energiaosztályok, most azonban egy A+++-os hűtőt vásároltunk.

 

Az áramszámlánk pedig 3500 Forinttal kevesebb lett. Ha kiszámolod, ez éves szinten 42.000 forint megtakarítást jelent.

 

A páraelszívót persze kevesebbszer használja az ember, azonban ha egy konzervatív becsléssel számolsz, az 1500 forinttal kevesebb villanyszámla 18000 forint megtakarítást jelent, így két év alatt kvázi visszahozza azt a többletköltséget, amit ráköltöttél. Utána pedig - tiszta haszon. :)

 

#2 Halkabb

A zajszintre szintén kevesen figyelnek, pedig kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor az ember fülébe zúg főzés közben a hangos páraelszívó. Általánosságban elmondható, hogy a drágább készülékeket alig hallani működés közben.

 

#3 Hatékonyabb

A drágább készülékek nagyobb szívóhatással rendelkeznek, mint az olcsóbb társaik - így hatékonyan tüntetik el a levegőből a zsír-, és olajmolekulákat. Ez azért fontos, mert ezek az apró zsírszemcsék a levegőben terjedve végül a bútorokon kötnek ki - utána pedig rendkívül nehéz tőlük megszabadulni.

 

Amennyiben a termékekkel vagy a vásárlással kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, keresd bátran az ügyfélszolgálatunkat.