Hogyan modernizáld a konyhádat?

Zugor Enikő - 2021. 09. 14. 15:05:00

 

Manapság egyre kevésbé közkedveltek a régi típusú, klasszikus stílusú konyhák.Helyettük a minél modernebb és újszerűbb megoldások kerültek előtérbe. Ha új lakásba költöztél, vagy otthonfelújításba kezdtél, akkor legújabb blogbejegyzésünkben hoztunk neked néhány tippet, hogyan tudod modernizálni a konyhát. Nézzük! 

Merész színkombinációk

Az emberek többsége a visszafogott, pasztell színeket részesíti előnyben, ha a konyháról van szó. Ezzel sincs semmi probléma - de ha te nem ragaszkodsz a hagyományos megoldásokhoz, akkor itt az ideje egy kicsit újítanod!

Egyre közkedveltebbek az extrém színek, mint például a napsárga, a tűzpiros, vagy a narancssárga. Ha elég bátrak vagyunk, akkor ne féljünk használni ezeket! Akár a falon is megjelenhetnek, de visszaköszönhetnek a bútorokon is. 

Ha szeretnénk kipróbálni ezt az újdonságot, de nem akarjuk egyből az egész konyhát ragyogó színpompába öltöztetni, akkor keverjük más színekkel, például fehérrel, bézzsel, feketével! De az is mutatós tud lenni, ha a pasztellszínű konyhába becsempészünk néhány színes, extravagáns kiegészítőt. 

Elegáns burkolatok

A konyha legizgalmasabb részei a burkolatok, hiszen ezekkel játszva a legkülönfélébb hatásokat érhetjük el. 

Míg régebben a többség nem rajongott érte, manapság a márványt le sem lehet taszítani a legnépszerűbb burkolatok trónjáról. Akár konyhapult, akár munkalap, mindenhogy működni fog. Elegáns, és nagyszerű! 

A letisztult stílus hívei számára jó hír lehet, hogy a fémfelületek is iszonyat trendinek számítanak a konyhában. Egyszerűen magukra vonzzák a tekintet, és szupermodern hatást biztosítanak. Icipici hátrány, hogy annyira uralják a teret, hogy minden más bútor vagy felület esetén visszafogottabb anyagokat, színeket érdemes választani.

Ha szereted a rusztikus, mégis elegáns megoldásokat, akkor a kő és fa burkolat kombinációja a neked való megoldás! Érdemes lakozott, sötétebb fafelületeket választani, hiszen ezek éles kontrasztban lesznek a kővel, ami igazán izgalmassá teszi a helyiséget!

Ha burkolat, akkor a csempét sem szabad kifelejteni a listából. Ha modern és elegáns hatást szeretnél elérni, válaszd monokróm színekben!

Teljes felszereltség

Bár kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedekben egyre inkább felértékelődött az esztétikum a konyhában, nem szabad megfeledkezni tényleges funkciójáról, azaz az ételkészítés színteréről. Szerencsére manapság a háztartási gépek, konyhai kiegészítők egyre nagyobb kényelmet biztosítanak számunkra, miközben leveszik a terheket a vállunkról. 

Az alapvető hűtőszekrény-fagyasztó-tűzhely hármason kívül egy jól felszerelt konyha szinte elképzelhetetlen szagelszívó, mosogatógép, kávéfőző, esetleg vízszűrő berendezés nélkül. Mielőtt azonban meggondolatlanul belevágnánk a vásárlásba, alaposan járjuk körbe, melyik háztartási gépből milyet érdemes vennünk! Így pénz is spórolhatunk, és a felesleges fejfájástól is megszabadíthatjuk magunkat. Nagyobb gépek esetén (hűtőszekrény, páraelszívó) akár szakember segítségét is kérhetjük. 

Rejtett megoldások

A modern konyha egyszerű, letisztult, ahol nincs helye a túlzsúfoltságnak, káosznak. Szerencsére ma már egyre több olyan különleges megoldás közül válogathatunk, amelyek segítségével eltakarhatjuk a kíváncsi szemek elől a nem épp esztétikus részeket. Például nem ritka, hogy a tűzhelyek, hűtőszekrények a szekrényekbe építve kapnak helyet. Talán elsőre furcsának tűnhet, de ezeknek megvannak a maga előnyei. 

Zöldebb konyha

Napjainkban egyre többen dolgoznak azon, hogy otthonukat a környezettudatosság jegyében alakítsák ki. Ez alól természetesen a konyha sem jelenthet kivételt. A bútorokból, padlóból újrahasznosított verziók is elérhetőek a piacon, amelyek segítenek csökkenteni ökológiai lábnyomodat. Az energiatakarékos háztartási gépek, a szelektív hulladékgyűjtő és a környezetbarát alapanyagokból készült tárolók a zöld (és modern) konyha alapkövetelményei.