VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÓ: Kedves Vásárlóink! Több beszállítónk jelezte, hogy hamarosan áremelés várható!

A retro konyha nem divatjamúlt!

 

Bár az utóbbi évek koronázatlan királya a minimalista stílus, nem ez az egyetlen választási lehetőségünk akkor, ha konyhafelújítást tervezünk. Vannak, akiknek a szívét jobban megdobogtatják a vidám színek, a játékos formák, a különleges megoldások. Számukra ideális választás lehet a retro stílus, amely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De vajon mit kell tudni erről az irányzatról, és hogyan rendezhetjük be a konyhánkat ennek megfelelően? Cikkünkben hoztunk néhány hasznos tippet! 

Színeket ide!

Ha túl ridegnek találjuk a ma népszerű fehér, fekete, szürke, bézs színt, akkor jó hír, hogy a retro stílusba minden belefér, ami derűs, vidám, már-már harsány. Klasszikus színpárosítás például a zöld-rózsaszín, de mutatós tud lenni a piros-zöld, vagy akár a piros-sárga-kék színek játéka is. Ha túl soknak találjuk a színkavalkádot, akkor párosítsuk semleges színekkel, és csak egy-egy bútort, falat vagy a padlót öltöztessük színesbe. Kellően retro, mégis visszafogott! 

Sok múlik a mintán

Ha ízig-vérig átadnánk magunkat a régmúlt idők hangulatának, akkor a színek mellett bátran kísérletezgessünk a különlegesebbnél különlegesebb mintákkal. Minél színesebb, minél látványosabb, minél extrémebb, annál jobb! Természetesen itt is kiegyezhetünk az arany középúttal. Elég lehet például némi díszes tapéta, egy kis csempe vagy esetleg egy mintás bútordarab. 

Egyedi elemek

Vannak, akik tetőtől talpig egyféle stílusba öltöztetik a konyhájukat. Ha szeretnéd megspórolni magadnak az ezzel járó munkát, akkor egy-egy látványos kiegészítővel is retro hangulatot csempészhetsz a konyhádba. Ez lehet például egy hetvenes-nyolcvanas évekbeli lámpa, egy jellegzetes óra, esetleg egy díszes kép. Minél többféle kiegészítőt használsz, annál inkább fokozhatod a retro hangulatot, szóval csak bátran! 

A retro konyha is lehet jól felszerelt

Tévedés azt gondolni, hogy a mai modern háztartási eszközöknek nincs helye egy retro konyhában. Bár valóban előfordulhat, hogy bizonyos modellek nem passzolnak stílusban a helyiséghez, szerencsére a piacon már annyiféle típust találunk mindegyik konyhai berendezésből, hogy szinte lehetetlen nem rábukkanni egy olyanra, ami passzolna. Emellett a hűtő, a tűzhely vagy a páraelszívó készülék is beépíthető úgy, hogy ne rajtuk legyen a fő fókusz. Ha okosan rejtjük el ezeket a berendezéseket, akkor az a konyhánk esztétikai értékéből semmit sem fog levonni, ugyanakkor mégis kellően praktikus lesz a helyiség a mindennapi használathoz. 

Fontos a mértékletesség

Bár a stílus szerencsére elég nagy kreativitást enged meg nekünk, mégis könnyedén át lehet esni a ló túloldalára. Ha szeretnél a jó ízlés határain belül maradni, akkor az alábbi tanácsokat fogadd meg: 

  • Attól, hogy a retro stílus elég nagy játékteret ad a színekkel, még nem azt jelenti, hogy a szivárvány összes színét egyszerre kell felvonultatni! Válassz 2-3 egymáshoz passzoló főszínt, amit esetleg még kiegészíthetsz egyéb, semleges színekkel. Így az összhatás vidám lesz, mégsem túl sok. 
  • Bár egy-egy retro kiegészítő nagyon jó hangulatot tud adni, szintén nem érdemes túlzsúfolni a helyiséget mindenféle régiséggel. Ez nem csak azért fontos, mert könnyen ízléstelen lehet a végeredmény, de a mindennapi életben bosszantó lehet a különböző dekorációs elemeket kerülgetni. 
  • Talán nem is gondolnánk, de a minimalizmus és a retro jól megfér egymás mellett. Sőt, a visszafogott elemek csak még inkább kiemelik a különleges megoldásokat. 

Ha tehát a minimalista stílus nem neked való, mégis trendi konyhát szeretnél, akkor érdemes egy próbát tenned a retro stílussal! 

Az oldal tetejére